Auteur Topic: Distributieriem Punto Abarth 2004  (gelezen 6511 keer)

xplicit

Distributieriem Punto Abarth 2004
« Gepost op: 20 maart 2011, 22:43:25 »
Ik zit met een dilemma. In maart 2010 heb ik een punto Abarth uit bouwjaar 2004 gekocht bij een BOVAG dealer.
Met 53.000 km in 2007 is de distributieriem vervangen.

Vorige week is m'n auto voor APK en een onderhoudsbeurt (85.000 km) naar een garage (niet Fiat) geweest. Omdat er in het onderhoudsboekje niet duidelijk staat met welke frequentie de distributieriem vervangen moet worden, heeft de garage de Fiat dealer gebeld. Zij zeggen dat deze om de 3 jaar vervangen moet worden, wat zou betekenen dat de riem tijdens de aankoop en de bijbehorende onderhoudsbeurt vervangen had moeten worden.
Omdat hierover in het onderhoudsboekje niets terug te vinden was, heb ik de dealer gebeld. Zij zeggen in het computersysteem te zien dat de distributieriem om de 5 jaar vervangen moet worden bij normaal gebruik, en dat iedere garage met dit bedrijf werkt.

Het ene bedrijf roept A, fiat zelf roept B.
Ik wil eigenlijk gewoon weten OF ik nu mijn distributieriem moet laten vervangen. Hij ligt er in juni 4 jaar op en er is 32.000 km mee gereden. Vind 3 jaar persoonlijk aan de snelle kant, maar ik neem liever geen risico met een distributieriem.

Wie heeft hier het verlossende antwoord!?

Jack

 • Senior stato
 • www.vca-shop.nl
 • Berichten: 532
 • ***
  • Bekijk profiel
  • VCA-Shop
Re:Distributieriem Punto Abarth 2004
« Reactie #1 Gepost op: 21 maart 2011, 06:38:28 »
Ik denk dat je het internet af moet speuren.
Want het is namelijk ontzettend uitťťn lopend per auto.
De ene is bijvoorbeeld 70.000km of elke 5 jaar, maar de Volvo thuis is weer elke 150.000km of zelfs 10 jaar.

Succes in elk geval...

xplicit

Re:Distributieriem Punto Abarth 2004
« Reactie #2 Gepost op: 21 maart 2011, 17:33:02 »
Ik kan op internet niets vinden, en omdat de garages elkaar zo tegenspreken leek mij er geen betere plek om het te vragen dan hier, waar de Abarth liefhebbers zitten  ;)

Rob

 • Senior stato
 • Berichten: 810
 • ***
  • Bekijk profiel
  • RobLigtenberg.nl
Re:Distributieriem Punto Abarth 2004
« Reactie #3 Gepost op: 21 maart 2011, 20:09:29 »
Bij oudere Fiats/Alfa Romeo's is het vaak om de 60.000 km. Bij m'n huidige AGP is het zelfs 120.000 km. In het instructieboekje staat dat de distributieriem bij zware bedrijfsomstandigheden om de 4 jaar (uiterlijk 5) moet worden vervangen. Met normale/lichte belasting zou-ie die 5 jaar makkelijk vol moeten kunnen houden. Daarnaast haal ik binnen 5 jaar de 120.000 km niet (mocht ik die Łberhaupt al halen).

Heb jij geen instructieboekje waar dat in staat? Let wel even goed op dat je de juiste uitvoering/motor kiest.
Abarth Grande Punto (Nero Scorpione, Lederen bekleding, Cruise control, Squadra Tuning, Koni-kit en APE SS remschijven/-blokken)

xplicit

Re:Distributieriem Punto Abarth 2004
« Reactie #4 Gepost op: 21 maart 2011, 21:04:43 »
Ik heb zelf nog niet in het boekje gekeken. De garage zegt te hebben gebeld naar Fiat omdat zij het niet terug konden vinden, maar ik zal morgen eens kijken.

De dealer waar ik de auto hebt gekocht, zegt in hun systeem idd te zien dat de normale interval 5 jaar is en bij zware gebruikersomstandigheden om de 3 jaar. Ik rijd dagelijks 20 tot 30 kilometer binnen de bebouwde kom en 80 km-wegen. Alles behalve zware belasting dus.

Maar de fiat dealer beweert hoog bij laag dat het hoe dan ook om de 3 jaar moet. Ik vraag me serieus af of dit niet gewoon geldklopperij is?

Maar... morgen eerst zelf maar eens het boekje openslaan.

Sportiva-Italia

Re:Distributieriem Punto Abarth 2004
« Reactie #5 Gepost op: 21 maart 2011, 22:38:17 »
Ik heb precies zo'n Abarth (ook uit 2004, vrij zeldzaam) en daar is de distributieriem bij 40.000 km vervangen (zie factuur).
Auto is door mij nieuw gekocht (moest apart besteld worden) en ben er nog steeds eigenaar van ;)

Bij mijn dealer, officiŽle service dealer, tot 2008 officiŽel Fiat, Alfa, Lancia en Toyota dealer, kijken ze ook naar hoe de auto gebruikt wordt. Veel korte afstanden, veel stilstaan, kilometerstand natuurlijk. En dan wordt er met mij overlegd wat ik wil. Als zij adviseren om iets nu alvast te doen, ga ik op hun advies af. Zat toen ik de auto kreeg net zonder vast werk, dus stond ook wel s stil en korte afstanden. In ieder geval heb ik niet het idee dat ik belazerd word met een of ander. Er is altijd overleg.
 

xplicit

Re:Distributieriem Punto Abarth 2004
« Reactie #6 Gepost op: 22 maart 2011, 17:44:26 »
De mijne komt helaas niet via een fiat dealer. Ik weet dat de auto een tijd heeft stilgestaan voordat ik 'm kocht.

Ik zie trouwens dat die beurt bij jou, inclusief alles helemaal niet zo duur is uitgevallen. Bij de garage waar ik zit, werd me verteld dat ALLEEN het vervangen van de distributieriem (en evt waterpomp) alleen al tussen de 400 en 500 euro zou zijn ivm werkloon omdat de riem ongunstig ligt :S

Sportiva-Italia

Re:Distributieriem Punto Abarth 2004
« Reactie #7 Gepost op: 22 maart 2011, 21:06:36 »
Ehm, dan zou ik als de sodemieter de auto naar een officiťle Fiat dealer brengen. Dat de nieuwe riem er 32.000 km omgezeten heeft, zegt niet alles. Ik ben geen monteur, maar het kan zijn dat ie nog wel mee kan, maar als ie inderdaad lang stil gestaan heeft, zou ik proberen geld terug te vragen vanwege het verwisselen van die riem. Wie weet krijg je bv Ä250,- terug, dan heb je in ieder geval iets. Het zal vast wel meevallen, maar bij een komende beurt/APK bij de echte dealer brengen en vragen daar extra op te letten. Als t een goeie dealer is, zal het je niet de kop kosten en ben je zeker dat het later niet alsnog verkeerd gaat.

Een officiŽle dealer weet sowieso meer van het merk dan een huis-tuin- en keuken garage. Meningen verschillen (zie ook discussies op Autoweek.nl e.d., over het onderzoek waarbij de kosten van universeel garage vergeleken werd met die van officiŽle dealers), maar zeker met een Abarth zou ik naar de officiŽle dealer gaan. Misschien wat reviews opzoeken van dealers, maar zo'n niet-Fiat garage ziet het verschil meestal niet tussen een gewone Punto een een Abarth uitvoering. Ik krijg zelf zo vaak opmerkingen als: "goh waar heb je die dikke bumpers vandaan en heb je die er zelf opgezet?", of helemaal leuk: "waarom ziet die auto er zo dik uit, het is maar een gewone Punto".. Als je ze dan vertelt dat ie een fractie sneller is dan een Golf 2.0 GTi 16v, dan hebben ze zoiets van "ehhhhhhhhh??". Ze hebben nog nooit van Abarth gehoord :)

Kortom: ga naar een echte dealer en leg je vraag voor aan de monteur(s). Laat ze naar de motor kijken en dan hoor je het wel.

Succes! Enne, heb je ook foto's van je Abarth? ;)

xplicit

Re:Distributieriem Punto Abarth 2004
« Reactie #8 Gepost op: 22 maart 2011, 23:21:41 »
'Mijn' garage is wel een betrouwbare garage, daar ben ik niet zo bang voor. Ze hebben notabene zťlf contact opgezocht met de fiat dealer ;)

Het enige wat ik gewoon NIET begrijp, is waarom in het systeem van
- de 'normale' garagers 5 jaar staat aangegeven, en 3 jaar bij intensief gebruik..
- Fiat zelf zegt dat de distributieriem van ALLE punto's uit bouwjaar 2003 (in 2004 verkocht, maar productiejaar 2003) met interval 3 jaar vervangen moeten worden BEHALVE de 1.2 benzine motor.

Mijn fiat dealer heeft er ook een handje van om tijdens iedere jaarlijkse controle te roepen dat er iets kapot is en dat ik in een 'doodskist' rijd, en dat het defect dus verholpen MOET worden. Ik heb eerder een cinquecento gehad en nu hebben we er nog een Stilo bij, vandaar dat ik die ervaring al jaren heb. Heb het idee dat ze het altijd een beetje erger maken dan het is om maar zeker te zijn dat we alle dure reparaties zullen uitvoeren bij hen.
Begrijp je nu misschien waarom ik wat sceptisch ben?


Daarom zoek ik dus mensen met hetzelfde type auto die mij meer (ervaring) kunnen vertellen over de interval van het vervangen vam de distributieriem.
Als ik 'm morgen naar de dealer breng, komt ie niet terug zonder dat ik 600,- lichter ben.

xplicit

Re:Distributieriem Punto Abarth 2004
« Reactie #9 Gepost op: 22 maart 2011, 23:22:53 »
PS: als ik tijd heb zal ik eens wat auto's online zetten. Heb 'm wel volledig in originele staat  ;)

xplicit

Re:Distributieriem Punto Abarth 2004
« Reactie #10 Gepost op: 22 maart 2011, 23:25:05 »
auto's = foto's  ;D

Ik bedenk me net, dat ik de auto na aankoop vorig jaar naar de Fiat dealer heb gebracht om daar een 'aankoopcheck' te laten doen. Toen is NIETS gezegd over de distributieriem!!!  Dat is toch ook raar als ie vervangen had moeten worden??

Sportiva-Italia

Re:Distributieriem Punto Abarth 2004
« Reactie #11 Gepost op: 23 maart 2011, 00:35:17 »
Ja dat is idd vaag.. toch maar s even gaan babbelen denk ik. En mijn factuur-foto uitprinten, dan s vragen waar het verschil zit met die distributueriem.
Beetje vreemd allemaal, m.i. tijd om dit voor te leggen.

Trouwens, een andere ervaring van mij: Toen ik de auto net had, kreeg ik storingsmeldingen. Alles gecheckt en gereset, maar na n tijdje kwam het weer. Ik zat bij een club, waar iemand oo Fiat monteur was. Weliswaar van bedrijfswagens, maar hij wist me te vertellen dat er nieuwe software was.
De dealer contact gezocht met Fiat, maar nee, er was geen nieuwe software. Dealer dacht dat iemand maar wat had verzonnen. Een poosje later sprak ik die vent weer en die gaf me zijn gegevens ook, van de garage waar hij werkte.
Mijn dealer Fiat gebeld: "Wie staat er nou te liegen, want we kunnen ook die garage bellen en persoonlijk vragen". Toen was er ineens wel nieuwe software. Zo ging het maar door en nadat ik pissig werd vanwege de aanhoudende storing van de cruise control, werd de monteur van mijn dealer ook pissig op Fiat en hebben ze een 'goed' gesprek gehad. Toen werd er heel snel een stekkertje gestuurd, ipv altijd maar smoesjes en geen onderdelen sturen, die wel beloofd waren.

Als ze merken dat je niet uit je nek staat te kletsen, is het vaak verrassend simpel. Jij kent je garage het best, maar als mijn beurt met distributieriem goedkoper is dan alleen de riem bij jou, dan klopt het niet. Het zijn toch monteurs, dus dat is voor hun een plakje cake.. Hadden ze maar n vak moeten leren :p

Italia

 • Senior stato
 • Non parole, ma fatti !..
 • Berichten: 164
 • ***
  • Bekijk profiel
Re:Distributieriem Punto Abarth 2004
« Reactie #12 Gepost op: 26 maart 2011, 22:58:13 »
Fiat schrijft voor jouw auto 3 jaar of 60.000 km voor (wat het eerst berijkt wordt )  :police:
Abarth Grande Punto

xplicit

Re:Distributieriem Punto Abarth 2004
« Reactie #13 Gepost op: 31 maart 2011, 12:20:35 »
ik heb even een prijsopgave laten maken bij Fiat.
Distributieriem incl spanrol/waterpomp/multiriem, oftewel; het hele rattenplan moet 710,- gaan kosten!!!!!
Sorry hoor, Abarth of niet, daarvoor ga ik dus echt niet naar een merkdealer. Vind dat echt veel geld voor iets wat iedere 3 jaar moet :S

Sportiva-Italia

Re:Distributieriem Punto Abarth 2004
« Reactie #14 Gepost op: 31 maart 2011, 22:38:17 »
Hmm t is dat het natuurlijk wat tijd in beslag neemt, maar je zou bv een dagje Friesland kunnen doen en de auto bij de dealer brengen waar ik de auto in onderhoud heb.
Kost je een paar tientjes benzine, maar als je dan ook onder de Ä500,- blijft, kan dat wel uit ;) Leenauto'tje mee en wat gaan toeren of zo :)

Ik snap wel dat je dat niet zomaar doet, maar ik spreek uit ervaring dat ze het pico bello doen en service en behandeling van de klanten is ook super. Ze staan het zelfs wel toe als je er bij zou willen blijven. Maar goed, ik snap je punt wel. Het is een heel verschil en een aardige smak geld...


xx
Vervangen distributieriem

Gestart door fastfreddygti Gepost op 500 Abarth

10 Reacties
5315 Gelezen
Laatste bericht 25 augustus 2016, 20:44:39
door Alex Abarth
xx
Wanneer distributieriem vervangen?

Gestart door Koen Gepost op 500 Abarth

17 Reacties
21560 Gelezen
Laatste bericht 13 april 2016, 22:07:11
door AT007